cake-chocolate-1325611
Ciasta czekoladowe – bomba kaloryczna. Nie dla wszystkich?

Ciasta czekoladowe to specjalność wielu cukierników. Większość osób po prostu uwielbia czekoladę, i pieczenie ciast czekoladowych, szczególnie takich z najwyższej półki to po prostu bardzo dobry zarobek, jeśli jesteśmy naprawdę dobrym cukiernikiem. Dlatego wiele cukierników uczy się piec jak najlepsze ciasta z czekolady. Nie jest to wcale takie proste – wszystkie składniki muszą być odpowiednio dobrane, a ciasto musi być pieczone przez idealną ilość czasu. Do tego dochodzą zamówienia klientów – niektórzy chcą inny rodzaj czekolady, jeszcze inni dodatkowe ozdoby lub wymyślne kształty. Do każdego ciasta czy tortu trzeba podchodzić z osobna, indywidualnie, żeby był wykonany perfekcyjnie. Pomimo zaangażowania i poświęcenia wielu cukierników przy tworzeniu idealnego tortu czekoladowego, to nadal dużo osób odmawia sobie zjedzenia nawet małego kawałka, argumentując tym że takie torty to prawdziwa bomba kaloryczna. Z  kolei inni na tym korzystają – i jedzą ogromne ilości tortów czekoladowych, których nikt inny nie chciał zjeść. Bardzo łatwo na taką sytuację możemy natrafić na weselu, chrzcie czy innych podniosłych uroczystościach. Czy możemy jeść torty czekoladowe, nawet jeśli unikamy słodkości i innych kalorycznych rzeczy? Jeśli nie wiecie – to przeczytajcie ten artykuł.

Czekoladowy tort – czy jest dla nas niebezpieczny?

Tak naprawdę, jeśli jemy z umiarem to nasz organizm wszystko spokojnie powinien przetrawić, pod warunkiem że nie mamy żadnych uczuleń lub chorób. O takie choroby jest bardzo łatwo – szczególnie w podeszłym wieku. Jednak i tak jeden kawałek tortu czekoladowego nie powinien nam zaszkodzić – około 200 gram takiego tortu (~2 kawałki) zawiera około 800 kalorii – co jest dużą ilością, szczególnie dla osób na diecie – ale jeśli zachowamy umiar, tak jak już powiedziałam wcześniej to nic nam się nie stanie. Po to są święta, uroczystości i inne zabawy – żeby móc sobie odpocząć od trudów codziennego życia i rozluźnić się. Tak samo alkohol jest trucizną – a podczas wielu imprez go pijemy i się bawimy. Czekolada z kolei trucizną nie jest – a jej unikamy pod przykrywką „chęci bycia zdrowymi”. Torty czekoladowe można porównać np. do słodyczy (o których już pojawił się artykuł na moim blogu 🙂) – w małych ilościach są nieszkodliwe i pozwalają nam się rozluźnić, a w większych są zmorą dla naszego organizmu, której bardzo ciężko się pozbyć, i jej konsekwencje widać przez lata. Tak więc po raz trzeci powtórzę Wam – zachowujcie umiar przy jedzeniu ciast czekoladowych, ale też nie rezygnujcie kompletnie z ich spożywania.

  • Ola

    Czasem można sobie pozwolić

  • Gosć41

    Tort to jest coś co się je na specjalnie okazje więc nie trzeba się martwić o zbyt dużą ilosć kalorii, co najwyżej się później przejdzie na małą dietę