Ciasto dla początkujących

Każdy z nas zaczynał swoją przygodę w kuchni od swojego pierwszego dania. Prawdopodobnie nikt z nas tego dania już nie pamięta, jakie ono było i czy w ogóle wyszło. Zapewne też była to dla nas wtedy bardziej zabawa i eksperymentowanie, niż przyrządzanie pierwszego normalnego dania lub ciastka, stąd brak nam wspomnień z tego momentu. Mimo wszystko czasami przychodzi taki moment że decydujemy się oficjalnie i na poważnie zająć gotowanie i pieczeniem. Wtedy swoją własną i zarazem nową przygodę w kuchni warto zacząć od czegoś prostszego.  A tym naszym pierwszym produktem będzie tutaj ciasto drożdżowe bez wyrabiania.

Ciasto drożdżowe

Gdy przyjdzie już ten moment, gdy zaczniemy przygotowywać takie ciastko, to warto pamiętać że tego typu wypiek wiąże się z kilkoma ważnymi czynnikami. Przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na zachowanie kolejności dodawanych składników, które są podane w przepisie. Z tego też względu produkt musimy układać warstwo i równomiernie na całej powierzchni miseczki. Należy też zwrócić uwagę na to że naczynie z ciastem trzeba przykryć lnianą ściereczką, a dopiero później odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zanim jednak ciasto zdecydujemy się wstawić do piekarnika, to wierz można posypać kruszynką.

Składniki:

– masło do formy
– 400 gram jabłek
– szklanka mleka
– 3 szklanki mąki
– 10 gram cukru waniliowego
– niecała szklanka oleju
– 80 gram drożdży
– 3 jajka
– niecała szklanka cukru

Przygotowanie

Zaczniemy od pokruszenia i wrzucenia do miski drożdży. Dodaj tam również cukier, jajka, cukier waniliowy, mleko, mąkę i olej. Akurat w tym przepisie składników tych nie musimy mieszać. Odstaw jednak tą miskę na kilka godzin w ciepłe miejsce. Dopiero po tym czasie wymieszaj to wszystko. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę. Kupione lub zerwane wcześniej jabłka obierz i umyj. Pokrój je na plasterki i ułóż na cieście znajdującym się na blaszy. Dla lepszego smaku możesz dodać na nie dodatkową ilość cukru. Tak przygotowane ciasto piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku na 150 stopni Celsjusza przez około godzinę. Po upieczeniu ciasto jest gotowe do pokrojenia i podania.
Czyż nie było to najprostsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłeś? Smacznego!