pexels-photo-141815
W czym znajduje się cukier

Cukier jest obecny prawie wszędzie. W dzisiejszych czasach jest on niemalże głównym składnikiem wielu różnych napojów, słodyczy a nawet posiłków czy deserów. Występuje pod różnymi formami – ale zawsze rozpoznajemy go po jednej rzeczy – jest bardzo słodki. W czym znajduje się cukier? Jest to spis przydatny dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego cukru.

Słodkie napoje – główny dostawca cukru

Cola, soki i inne napoje gazowane – pomimo tego że ich smak jest często różny, to łączy je jedna rzecz – są potwornie słodkie. Mogą zawierać nawet kilkanaście gram cukru na sto mililitrów napoju, co jest ilością bardzo dużo. Jeżeli chcemy wykluczyć cukier z naszej diety – powinniśmy zacząć to od wyrzucenia z niej słodkich napojów.

Owoce

Owoce, pomimo tego że zawierają cukier (fruktozę) nadal są bardzo zdrowym posiłkiem, więc jeżeli chcecie dbać o zdrowie – to powinniście je jeść, nawet jeżeli chcecie uniknąć spożywania cukrów. Zawierają wiele witamin i składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu.

Czekolada

Czekolada jest bardzo słodka – smak ten uzyskuje się głównie za pomocą cukru. Można to zauważyć szczególnie po czekoladach, czekoladkach czy też pralinkach z niższej półki, które zawierają w sobie znacznie więcej cukru i sztucznych składników niż czekolady o wyższej jakości. Kilka kostek czekolady dziennie nam nie zaszkodzi, więc jeżeli jesteśmy na diecie, to na jedną czekoladkę możemy sobie pozwolić :).

Batoniki

Batoniki zawierają w sobie bardzo duże ilości cukru, i ograniczenie ich spożycia jest kluczowym elementem diety. Jeżeli uwielbiamy słodki smak – to możemy je zamienić na owoce. Będzie to o wiele zdrowsze dla naszego ciała.

Praktycznie wszystko co słodkie

Prawie każda rzecz wysoko przetworzona, która jest słodka zawiera w sobie bardzo dużo cukru, i taki rzeczy powinniśmy po prostu unikać, a jeżeli koniecznie chcemy zjeść coś słodkiego – to sięgnąć po jabłko lub gruszkę. Cukier nie zawsze jest szkodliwy – jednak w przypadku wysoko przetworzonej żywności szkodzą nam także składniki, które zostały użyte do produkcji.

  • Anna

    Cukier nie jest zły, w małych ilościach

    • Bap

      Prawda

  • Mata

    To nie cukier nam szkodzi – to obżeranie sie nim

    • Mat

      To powinno być powtarzane wszędzie!

      • Arek

        co z tego że tak jest, lepiej zrzucić winę na cukier