franczyza
Franczyza – czym to się je?

Franczyza Mountblanc. Ciekawy pomysł na biznes gastronomiczny

Rozwój młodej firmy to prawie zawsze problem z pokonaniem tak zwanych barier wejścia. Oczywiście na początku wydaje się, że to koszty stanowią największy problem. Jednak często okazuje się zdobycie zaufania klientów może być trudniejsze niż pozyskanie funduszy na działalność. W wielu biznesach to brak rozpoznawalnej marki może zadecydować o sukcesie lub jego braku. Badania konsumentów dowodzą, że potencjalny klient mając do wyboru produkt znany na rynku i nieznany w 90% wybierze właśnie ten pierwszy.
Firmy, które mają ugruntowaną pozycję na rynku traktują nakłady na marketing jako inwestycję, która pozwoli dzięki lepszej rozpoznawalności, uzyskać wyższe marże jak i dochody.

Inna sprawa, że wyższe marże i zyski dla firm nie biorą się jedynie z dobrego PR. Często jest tak, że osiągnięcie odpowiedniego poziomu technologicznego wiąże się z dużymi kosztami związanymi z wydatkami na inwestycje techniczne, zatrudnienie, badania itd. Jeżeli firma stawia na jakość to klienci dobrze zakładają, podejmując decyzje zakupowe, że droższy produkt daje im gwarancję odpowiedniego poziomu obsługi.

Franczyza mountblanc czyli podpisanie umowy.

Na tym tle dobrym rozwiązaniem wydaje się franczyza. Która zmniejsza ryzyko niepowodzenia własnej działalności.

Nowa działalność nie posiada rozpoznawalnego loga, które przyciąga klientów.

Franczyza to sposób na własny biznes pod znanym logo. Korzystają z niej największe światowe marki, warto więc wiedzieć czym jest biznes na licencji franczyzowej.
Własny biznes, mimo że we franczyzie realizowany pod cudzym szyldem, to jedna z najlepszych dróg do wysokich zarobków. I co najważniejsze ryzyko niepowodzenia we własnej dzielności gospodarczej jest we franczyzie mniejsze.

Powszechne symbole franczyzy

Gdy usłyszymy słowo „franczyza” zapewne bardzo często kojarzy się nam ono z barami lub restauracjami szybkiej obsługi. Wiodącymi firmami opartymi na systemie franczyzy są tak wielkie spółki jak McDonald’s lub TelePizza. Jednak na rynku (zwłaszcza polskim) istnieje wiele firm które są oparte na systemie franczyza – MountBlanc, IKEA lub na przykład Biedronka. Gdy zdecydujemy się na zakup licencji franczyzowej otrzymamy możliwość prowadzenia własnej działalności ale pod marką franczyzodawcy. Niestety to my podejmujemy ryzyko – musimy pamiętać, że sama marka pod którą działamy nie przyniesie nam zysku a tylko spowoduje powszechną informacje o typie restauracji. Oczywiście franczyza nie polega tylko na pracy pod szyldem tej marki – rzetelny franczyzodawca organizuje szkolenia dla naszych pracowników oraz organizuje kampanie promocyjne wspierające sprzedaż. Musimy również pamiętać, że to my wybieramy ceny produktów które oferujemy w naszym lokalu więc rentowność naszej firmy będzie zależeć tylko od nas.

 

 

 

 

  • Tatiana

    Hmmm nie wiedziałam, że franczyza jest tak łatwym sposobem na biznes i pomocą w starcie.

    • Piotrek

      No łatwym to nie jest na pewno. Zawsze ponosi się ryzyko. Dziwią mnie ludzie którzy najpierw zakładają że wszystko musi sie udać i zamykają oczy na ryzyko. A potem próbują sie mścić. Ja akurat mam franczyzę w branży komputerowej i swoje przeszedłem za nim zacząłem zarabiać. Ale franczyza mountblanc jak czytam to obsmarowują same cieniasy które nie potrafią pogodzić się z tym, że każdy biznes niesie ze sobą ryzyko straty. Każdy by chciał za pieniądze kupić sobie biznesik, który przynosi złote góry i nic nie trzeb zrobić. Jak ja brałem franczyzę to też mi się franczyzodawcy obiecywali cuda, ale ja oszacowałem ryzyko i miałem kasę na gorsze czasy. A jak ktoś odpala całą kasę to jakby grał pokera.