Jak polepszyć posiłek

Kuchnia z piekła rodem

Przyprawy w proszku
Aby nasza przyrządzana potrawa była bardziej pikantna, wystarczy dosypać do niej niewielką ilość pieprzu cayenne, ostrej papryki lub papryki chili. Takie przyprawy w proszku szybko nie wywietrzeją i nie stracą swojego wyjątkowego smaku, jeśli tylko oczywiście będą przechowywane w szczelnie zamkniętych słoikach lub odpowiednio szczelnych workach.

Domowa oliwa
Samodzielne przez nas przygotowanie oliwy smakowej  będzie niezwykle proste. Papryczki chili umyj, osusz(większe sztuki przekrój na pół, zostawiając pestki) i umieść w suchej butelce. Do naczynia wlej dodatkowo oliwę. Do zawartości butelki możesz też dołożyć świeżych ziół. Oliwę odłoż tak na mniej więcej 2-3 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce.

Papryczki chili
Świetnym sposobem na zaostrzenie smaku przygotowanego przez nas dania jest dodanie do niego drobno posiekanej papryki chili. Gdy ją kroimy, musimy pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności. Jej sok może mocno i boleśnie poparzyć język lub błony śluzowe, np. oczu lub nosa.

Tabasco
Ten pikantny sos świetnie nada się do przyrządzenia marynat do mięs, drinków na bazie soku pomidorowego i doprawiania różnorodnych potraw. Ostre przyprawy świetnie wpływają na organizm, poprzez rozgrzanie i przyśpieszenie procesu przemiany materii. Najlepszym sposobem na pozbycie się palącego posmaku jest wypicie tłustego mleka, alkoholu albo przepłukanie ust olejem. Należy jednak pamiętać by nie przesadzać z ostrością. Może to bardzo zaszkodzić naszemu zdrowiu.

 

Co z jajek, oprócz jajecznicy podać na śniadanie?

Standardowo omlet
5 jajek zmiksuj ze szczyptą soli i 50 ml mleka. Masę wlej na rozgrzany tłuszcz i smaż przez 5-6 minut. Gdy jajka się zetną, omlet obróć i posyp startym serem, i gotuj aż do zrumienienia.

W koszulkach
Zagotuj 1 litr wody i 200 ml octu. Jajko wbij do chochelki, wrzuć do garnka i gotuj ok. 5 min. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj na grzankach posypane pokrojoną szynką.

Pasta
Posiekaj 4 ugotowane na twardo jajka. Dodaj do nich 250 gram twarożku, po 2 łyżki jogurtu naturlanego oraz pokrojonego szczypiorku i 3 łyżki majonezu. Pastę dopraw dla smaku solą i pieprzem.

  • Jolka

    Ja to może nie za bardzo jestem fanką ostrego czy pikantnego jedzenia, ale mój mąż z pewnością doceniłby te propozycje.