Indyjskie smaki

Indyjskie jedzenie w odmianie wegetariańskiej  jest bardzo korzystne dla naszego organizmu. Wpływa on bowiem na jasność, koncentrację oraz duchowy wzrost samooceny. Współczesne przepisy nie odbiegają zbytnio od tych stosowanych w starożytności. Nawet jeżeli są to zmiany to nie wpływają one aż tak znacząco na nasz organizm. Jedynie zostają zamienione składniki na lepiej dostępne. Jeżeli stosujemy olejki i aromaty utrzymujemy również nasze ciało czyste wewnętrznie – co powoduje że jesteśmy zdrowi. Co z tym idzie, mamy również ładniejszą skórę oraz lepsze samopoczucie. Wszystko to powoduje wzmocnienie naszego organizmu oraz zabezpieczenie go przed chorobami.

Teoria Indyjska

W Indiach panuje świadome przekonanie, że najsilniejsze zwierzęta są wegetarianami. Takie zwierzęta jak słoń czy niedźwiedzie pigmejskie. Wszystkie żywią się roślinami. Pewnie zapytacie – a co z lwami? A no z lwami sytuacja wygląda tak, że na półwyspie indyjskim, nie pojawiają się lwy, stąd mieszkańcy Indii, nie znają ich na tyle dobrze aby stwierdzić czy są silnymi zwierzętami.

Potrawy

Indie maja ekstremalne warunki atmosferyczne i klimatyczne. Na północy panuje bardzo zimny rejon zaś od południa jest upalnie i parno. Na wschód i zachód panują ciągłe deszcze na przemian z suchotą. Ta różnica spowodowała, że każdy rejon tego kraju wytworzył swoją indywidualna kulturę i piękno. Każde miejsce ma swój specyficzny zapach oraz smak – indywidualne potrawy.

Północne Indie

Na północy tego kraju najbardziej popularnymi daniami stały się tak zwane Tandorri. Ciasto składa się z dużej ilości curry a do warzywnego wypełnienia, stosowane są średnio ostre sosy, najczęściej zrobione z innych warzyw. Ogromna różnorodność smaków, które zaczynają się od prostych mieszanek warzyw, aż do zaawansowanych potraw sprawia, że rejon ten jest najczęściej wybieranym przez turystów. Co wchodzi w skład takiego jedzenia? Najczęściej jest to ciasto pełnoziarniste z pszenicy, zioła i przyprawy razem z regionalnymi warzywami. Takie potrawy chronią najlepiej nasz organizm, przed drobnoustrojami i bakteriami.

Południowy rejon

Południowa część Indii, ma gorący i wilgotny klimat – jest to spowodowane położeniem geograficznym oraz morzem. Brzeg charakteryzuje się bardzo dużą ilością drzew kokosowych – dzięki ogólnemu dostępowi do tego owocu jest on bardzo często używany do przygotowywania jedzenia. Oprócz tego, używa się również takich przypraw jak kardamon, pieprz, cynamon, goździki oraz pikantne jedzenie z marynatami oraz dodatkiem sosu chilli. Ryż jest jednym z głównych dań podstawowych.