patelnia-dokładne umycie
Patelnia zawsze musi być czysta!

Dlaczego czysta patelnia jest tak ważna?

Na pewno zdziwiło was, że czasem po przygotowaniu posiłku na patelni ma on specyficzny smak lub podczas smażenia potrawa się przypala puszczając dymki. Jest to typowe zjawisko w przypadku gdy nasza patelnia jest niedokładnie domyta. Pewnie zadajecie sobie pytanie czemu tak się dzieje? Z jednego ważnego punktu – na powierzchni grzejącej patelni znajdują się nie domyte resztki poprzedniej potrawy. To one, pod wpływem ciepła ulegają przypaleniu nawet jeżeli na patelni znajduje się olej. Aby temu zapobiec musimy dokładnie domyć patelnię korzystając ze sprawdzonych sposobów inaczej nasza potrawa może bezpowrotnie stracić swój smak.

patelnia-dokładne umycie

Jak dobrze umyć patelnię?

Aby dobrze umyć patelnię musimy najpierw spłukać ją bardzo gorącą wodą – optymalna temperatura to około 50-60 stopni. Nie poparzymy się a płyn będzie miał ułatwione zadanie. Po spłukaniu większych zabrudzeń przejdźmy do tych mniej widocznych. Aby ich się pozbyć będziemy musieli użyć do mycia naczyń – bez niego nie obejdzie się. Co do jego konkretnego wyboru także nie musimy przywiązywać szczególnej uwagi – chodzi o to aby rozbijał tłuszcz – robi to każdy dostępny na rynku płyn. Do dokładnego umycia przy nam się również gąbka – nakładamy niewielką ilość płynu na gąbkę oraz namaczamy ją na chwilę w bieżącej, ciepłej wodzie. Jeżeli płyn nie wsiąknie i się nie spieni, możemy pomóc mu, lekko wcierając go palcami. Gdy tylko zacznie być widoczna piana, nalewamy odrobinę gorącej wody na patelnie i kolistymi ruchami myjemy powierzchnię dokładnie dociskając. Dlaczego koliste ruchy są najlepsze? Chodzi o powtarzalne domycie konkretnego miejsca. Na początek radzę zająć się rantami oraz obrzeżami – dopiero później zejść do powierzchni płaskiej. Nie zapominajmy również o dolaniu odrobiny płynu oraz małej ilości gorącej wody. Gdy tylko wszystko skończymy myć, należy spłukać całość letnią wodą uwzględniając również zewnętrzną część ponieważ może znajdować się tam piana. Spłukanie jest ważne w głównej mierze z tego, że przy kolejnym smażeniu, pozostała piana która zaschnie może się przypalić lub wydzielić nieprzyjemny smak i zapach. Polecam również przetarcie na sucho ręcznikiem papierowym.

W jednym z poprzednich artykułów pomogłem wam w wyborze patelni (Zobacz wpis).

  • Dagmara

    Nie wiedziałam że to takie ważne!

  • gość

    przydatna informacja