Patelnie Anna Sroka
Wybór odpowiedniej patelnii

Czemu patelnia jest tak ważna w kuchni?

Na to pytanie bardzo łatwo znaleźć odpowiedź – patelnia jest to podstawowe narzędzie do pracy w kuchni. Bez niej nie jesteśmy w stanie nic zdziałać. Dlatego też, powinniśmy przemyśleć dokładnie jaką patelnię musimy kupić. Zaprezentuję wam kilka punktów, którymi powinniście się kierować w sklepie.

Wielkość

Wielkość powierzchni grzejącej jest jednym z największych czynników które powinny mieć wpływ na późniejszy zakup. Jeżeli chcesz dobrze dopiec i przysmażyć potrawy, musisz mieć bardzo dobrą powłokę grzewczą. Pozwoli to na lepsze przekazanie ciepła co w efekcie poskutkuje lepiej dopieczoną potrawą. Różne przepisy, zalecają różne wielkości patelń. Musimy wybrać co najbardziej lubimy gotować.

Patelnie Anna Sroka

Ile wybrać sztuk?

Zalecaną ilością są 3 różnej wielkości patelnie. Ta ilość jest wystarczająca dla każdego kucharza – można przygotowac 3 różne potrawy w jednym czasie.

Nie przywierająca powłoka.

Dodatkowym bardzo ważnym atutem patelni, którym powinniśmy się kierować przy wyborze jest powłoka. Nikt nie lubi smażyć potraw które ciągle przywierają do patelni. Rozwiązaniem na to jest teflon – jest to tak zwana powłoka nie przywierająca. Dzięki temu, potrawy pomimo wysokiej temperatury metalu, nie przywierają do niej i nie przypalają się aż tak znacząco. Teflon nie zawsze pomoże – jeżeli przesadzimy z temperaturą, jedzenie przywrze do patelni… jednak będzie łatwo go zmyć. Nie możemy zawsze na nim polegać, ale musimy zawsze pamiętać aby do mieszania potraw na patelni teflonowej używać drewnianych sztućców lub pałeczek. Unikniemy wtedy niepotrzebnego zdzierania tej specjalnej powłoki, a co z tym idzie przedłużymy jej żywotność oraz wygląd estetyczny.

Patelnia typu WOK

Patelnia typu WOK wyróżnia się materiałem z jakiego jest wykonana oraz wielkością. Jest bardzo głęboka i duża, co pozwala nam na odpowiednie wymieszanie większej ilości składników. Jest to o tyle wygodne, że na WOKu możemy przyrządzić różnego rodzaju sosy lub kremy a także upiec zasmażkę do zupy. Co do materiału wykonania – zazwyczaj jest i powinna być żeliwna. Przed użyciem, należy dokładnie ją wymyć aby pozbyć się utleniającego się żeliwa.

Słów kilka pod koniec

Patelnie musimy dobrać pod siebie oraz pod styl gotowania. Jeden wok w zupełności wystarczy a 3 zwykłe patelnie w zupełności.