wycieczki kulinarne do urokliwych miejsc
Wycieczki kulinarne – dobry pomysł?

Wycieczki kulinarne – powód wyjazdów

Coraz częściej spotykane są wycieczki kulinarne po różnych zakątkach świata. Ich cena odstrasza dużą część ludzi lecz ich popularność ciągle wzrasta. Na takie wycieczki bardzo często decydują się ludzie zamożni z uwagi na cenę i cel. Podróże te prowadzą do miast niezbyt interesujących pod względem zabytków. Priorytetem wyboru takich miast jak celów jest kultura – kultura dotycząca jedzenia ale także kultura jako całokształt. Ludzie chcą odkrywać nowe smaki i połączenia a także poznawać techniki przyrządzania miejscowych specjałów smakowych. Najwięcej rzeczy można dowiedzieć się w miastach które są oddalone od współczesnej cywilizacji. Dlaczego? Ponieważ nie docierają do nich najnowsze technologie w postaci telefonów i internetu lub urządzeń kuchennych – dlatego też możemy poznać ich techniki gotowania które pozostały niezmienione od kilkudziesięciu lub nawet kilkuset lat. Tak samo jak smaki…

Najczęściej obierany cel

Najczęściej obieranym celem takich wycieczek są kraje azjatyckie lub inne kraje o dużej powierzchni ale o słabym rozwinięciu technologicznym. Wśród takich miast prym wiedzie Bangkok oraz cały kraj Kuba.

Pierwsze miasto sprawia wrażenie zatrzymanego w czasie – rozwój technologiczny zatrzymał się tam na latach przełomie XX i XXI wieku. Nie każde gospodarstwo domowe posiada instalację gazową – większość korzysta z butli gazowych lub innych źródeł energii. Tak samo nie zmienny jest sposób przygotowania dań – niektóre łatwo dostępne przyprawy są tam po prostu nie osiągalne – dlatego aby uwydatnić konkretny smak, stosowane są inne warzywa lub owoce albo i nawet zwierzęta (!). Ludzie muszą sobie jakoś radzić.

Na Kubie kulinaria są niezmienione od kilkudziesięciu lat z uwagi na kulturę – mieszkańcy Kuby nie lubią zmian więc jedzą to co są w stanie ugotować. Nie wyczuwają potrzeby poprawy smaku jeżeli jakaś potrawa im smakuje. Podczas wycieczki na Kubie zauważyłam, że ludzie nie słodzą herbaty pomimo tego, że jest gorzka i nie bardzo im odpowiada – nie decydują się na użycie cukru. Bardzo ciekawa i zróżnicowana kultura którą bardzo lubię.

wycieczki kulinarne do urokliwych miejsc

Co ciekawego można zobaczyć?

Podczas wycieczek kulinarnych, jest bardzo mało zwiedzania zabytków danego Państwa lub miasta – organizatorzy rezygnują z lokalnych muzeów lub miejsc wartych zobaczenia z uwagi na priorytetowość tematyki kulinarnej. Możemy zapomnieć o zwiedzaniu muzeów w miastach obok.

Nowe przepisy – czy wprowadzimy je w naszej kuchni?

Po powrocie z takiej wycieczki, nasza głowa jest pełna nowych informacji, sposobów przygotowania potraw i przepisów. Dowiadujemy się mnóstwo rzeczy które w pewnej części tylko wykorzystamy podczas gotowania. A szkoda.

  • lucyna

    Naprawdę ciekawy arykuł