pexels-photo-238118
Sklep z czekoladami – najlepiej internetowy?

Czekoladę na Święta Bożego Narodzenia kupujemy wszyscy. Jednak co, gdy mieliśmy bardzo dużo rzeczy na głowie, a Wigilia powoli nadchodzi? Nie ma z tym żadnego problemu! Nadal możemy zamówić wiele rzeczy z dostawą nawet na następny dzień, poprzez sklepy internetowe, lub z odbiorem w konkretnym sklepie, i bez problemu zdążyć. Dzięki temu mamy gwarancję, że na naszej Wigilii pojawią się belgijskie czekoladki o wysokiej jakości. Jednak szybka dostawa, nawet gdy mamy już bardzo mało czasu do Świąt i praktycznie każdy żyje świętami, to nie jest jedyny plus sklepów online. Jakie są jeszcze plusy internetowych sklepów z wyrobami czekoladowymi? Na ten temat przeczytacie w tym wpisie.

Internetowy sklep z czekoladami – wysoka jakość

Sklepy online zazwyczaj specjalizują się w jednej rzeczy. W przypadku sklepów internetowych z czekoladą jest to szczególnie widoczne – oferta takich sklepów praktycznie zawsze w całości składa się właśnie z wyrobów czekoladowych. Daje nam to gwarancję, że produkty zakupione w tym sklepie będą bardzo wysokiej jakości. Dlaczego? Firmy, które zajmują się od wielu lat produkcją takich samych rzeczy na sto procent wiedzą, jak zadowolić klienta oraz jak sprawić, żeby ich produkty były jak najwyższej jakości. Dlatego też kupując produkty w takim sklepie, dostaniemy po prostu najwyższa jakość.

Niższe ceny

Internetowy sklep z czekoladami zazwyczaj oferuje znacznie niższe ceny, niż stacjonarne odpowiedniki takich sklepów. Często jest tak, że zakup czekoladek o wyższej jakości, wliczając do tego koszt przesyłki, wyjdzie nam dużo taniej niż pójście do zwykłego sklepu i kupienie czekoladek w nim. I przy okazji dostaniemy też produkt o wyższej jakości, i z personalizacją.

Skoro już o personalizacji mowa

Czekoladki na Święta bardzo często występują w roli prezentów. Sklepy online z czekoladkami dają nam bardzo często możliwość personalizacji – czyli np. nadruku na bombonierce. Jest to bardzo dobra opcja, jeżeli chcemy podarować komuś świetny, unikalny i ładny prezent, którego nie znajdzie nigdzie indziej.

cukierki
Dlaczego niektóre cukierki są droższe od innych

Cukierki uwielbia każdy z nas. Jednak często zastanawiamy się nad odpowiedzą, na z pozoru proste pytanie, które brzmi „Dlaczego niektóre cukierki są droższe od innych cukierków, dlaczego dysproporcja w cenach jest tak duża?”. Na pierwszy rzut okiem odpowiedź wydaje się prosta, jednak gdy zaczniemy się nad tym głębiej zastanawiać, to możemy dojść do różnych ciekawych wniosków. W tym artykule przeczytacie, dlaczego niektóre słodycze są droższe niż inne.

Po pierwsze – składniki

Ta odpowiedź jest najprostszą, oraz pierwszą która przychodzi większości osób do głowy gdy zastanawiają się nad odpowiedzią na to pytanie. Tak, składniki często mają bardzo duży wpływ na to, ile kosztuje końcowy produkt, jednak nie zawsze. Często można tez znaleźć cukierki, które pomimo tego, że są bardzo tanie, to są wykonane ze składników o wysokiej jakości – i na odwrót, czyli cukierki, które pomimo tego że kosztują małą fortunę, wykonane są z tanich składników. Wystarczy po prostu poczytać skład, lub opinie w internecie na temat konkretnych słodyczy, i wtedy dowiemy się czy faktycznie są warte swojej ceny.

Po drugie – firma

Wiadomo – im bardziej znana firma, tym większą renomę mają produkty przez tą firmę produkowane. Nie inaczej jest ze słodyczami – takie, które są produkowane przez znane firmy można znaleźć w prawie każdym sklepie, często za cenę wyższą od innych słodyczy, jednak czy z wyższą ceną idzie też wyższa jakość? Ocenę tego pozostawiam już Wam.

Marża sklepu

Niektóre sklepy nakładają dużo wyższe marże od innych, przez co też cena cukierków może się różnić. Niektóre także chcą promować swoje własne marki, przez co niektóre cukierki sztucznie zdrożeją, a inne nagle spadną z ceny. Cena bardzo często jest też formą reklamy – im niższa, tym więcej osób kupi dany produkt, a im wyższa – tym dany produkt będzie wydawał się bardziej luksusowy. Firmy starają się znaleźć złoty środek, który owocuje sporą ilością klientów, jak i sporymi zyskami.

chocolate-schokalodentafel-chocolate-bars-dark-chocolate-40845
Czekolada dziś a kiedyś – część pierwsza

Czekolada, pomimo tego że swoje lata już ma – zmieniła się w jednych rzeczach bardzo, a w innych w ogóle. Historia czekolady jest długa i zakręcona – ale też bardzo ciekawa. Jeżeli ciekawią Was różnice pomiędzy czekoladą kiedyś, a czekoladą dzisiaj – to ten wpis jest dedykowany Wam.

Czekolada dziś a kiedyś

Jak była podawana? – kiedyś

Pierwsza czekolada powstała parę tysięcy lat, jeszcze gdy na świecie istniała cywilizacja majów. Była ona podawana w formie pitnej. Majowie tworzyli ją w prosty sposób – rozcierali ziarna kakaowca, i dodawali do nich różne dodatki, tak żeby czekolada nabrała smaku. Napój ten był pity jedynie przez najbogatszych majów, gdyż był on bardzo drogi. Gdy czekolada została przywieziona do Europy, po odkryciu Ameryki, nadal była ona podawana w postaci napoju – tym razem z dodatkiem cukru. Pierwsza czekolada w formie niepitnej pojawiła się na rynku dopiero w XIX wieku.

Jak czekolada jest podawana

Aktualnie czekoladę możemy znaleźć w wielu różnych formach takich jak: pralinki, tabliczka, czekoladki, napój, proszek i wiele wiele więcej. Są też różne rodzaje czekolady – gorzka, deserowa, biała, mleczna oraz takie z dodatkami – czyli np. orzechowa.

Smak czekolady – kiedyś

Czekolada była napojem gorzkim – przy jej produkcji nie był stosowany cukier ani nic, co miało na celu uczynienie jej słodką. Sama nazwa napoju tworzonego z czekolady – xococalit oznaczała gorzką wodę.

Smak czekolady – dzisiaj

Dzisiejszy smak czekolady kojarzy się nam ze słodkością – z jednym wyjątkiem, czekoladą gorzką, która posiada bardzo intensywny smak czekolady – ale wbrew jej nazwie, wcale ten smak nie jest taki gorzki. Może to i lepiej – w zależności od tego jaki kto ma gust. Jednak na rynku nadal można znaleźć czekoladę, która posiada smak bardzo gorzki – dzięki czemu staje się ona celem wielu różnych smakoszy, miłośników oraz koneserów czekolady.

Podsumowanie

Jak sami widzicie – czekolada kiedyś była inna niż dzisiaj, ale nadal była czekoladą, czyli czymś co wiele osób uwielbia. Jeżeli zainteresował Was temat – to oczekujcie na część drugą, która pojawi się w najbliższym czasie. 🙂

Czy czekolada w innych krajach jest lepsza od naszej?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pyszne czekoladki na spodku

My, Polacy lubimy narzekać na wszystko, co jest w naszym kraju, idealizując przy tym kraje zachodnie. Niektórzy nawet narzekają na naszą rodzimą czekoladę, twierdząc że w porównaniu z innymi czekoladami jest ona bez smaku i praktycznie niejadalna. W wielu rzeczach, na które narzeka bardzo dużo osób występuje ziarno prawdy – ale w przypadku czekolady ciężko jest mi się z tym zgodzić, szczególnie że jestem cukiernikiem i na wielu takich rzeczach się już znam. Czym tak właściwie różni się nasza czekolada od czekolady z innych krajów? Jeżeli jesteście tego ciekawi – to rzućcie okiem na ten artykuł.

Nasza czekolada a czekolada z innych krajów

Tak naprawdę różnicy nie ma żadnej, albo jest minimalna – jeżeli chodzi o sam smak czekolady. Różni się za to jej cena, i to diametralnie – w Polsce za czekoladę o w miarę dobrej jakości zapłacimy pięć czy sześć złotych, to w Anglii za podobnej jakości czekoladę zapłacimy tyle samo – tylko że w funtach (pięć lub sześć funtów). Czekolady zza granicy, które zasługują na wyróżnienie to czekolada belgijska i czekolada szwajcarska, ponieważ to one jako jedyne znacznie się wyróżniają jeżeli chodzi o temat czekolad wszelakich.

Czekolada z Belgii i Szwajcarii?

Tak, są to najpopularniejsze czekolady na całym świecie, i przy okazji najsmaczniejsze. Każda pralinka czy czekoladka przygotowana przez cukierników z tych krajów jakością przebija wszystkie inne czekolady – ale idzie z tym w parzę cena. Która jest ostro wygórowana – i to naprawdę ostro. Czekoladki belgijskie stworzone przez wykwalifikowanych w swojej specjalizacji cukierników z tych dwóch państw potrafią być droższe nawet pięciokrotnie, czy dziesięciokrotnie od naszych polskich czekoladek. Ale w końcu za jakość i umiejętności trzeba płacić – nikt inny na całym globie nie stworzy tak dobrych czekoladek jak belgijscy czy szwajcarscy cukiernicy. Wielu próbowało przechwycić czekoladowy biznes – ale jeszcze nikomu się nie udało. Ale tak naprawdę, jeżeli jemy czekoladę dla przyjemności – to ta nasza, lub dowolna inna też się nada – w końcu każda z nich to czekolada. 🙂

Cukier – słodka przyjemność

sugar-1482196

Prawie każdy z nas lubi, a nawet uwielbia cukier. Ten słodki dodatek występuje w prawie każdej potrawie lub jedzeniu, nawet jeśli dana rzecz nie posiada słodkiego smaku. Dlaczego jest on tak często wykorzystywany przy produkcji wielu przekąsek i napojów, oraz czy jest dla nas szkodliwy? O tym poniżej.

Cukier – dlaczego jest popularny?

Cukier, ze względu na swoje właściwości i swój smak jest bardzo uzależniający. Produkty, do których wyprodukowania stosuje się cukier, na przykład napoje takie jak Cola lub różne batoniki posiadają w sobie bardzo dużo cukru, tylko po to żeby uzależnić od swojego smaku klienta. Przez to firma posiada dużo większe zyski, a ich produkty stają się dużo popularniejsze – ze względu na słodki i zachęcający smak, a także na właściwości uzależniające, których nikt niezauważa dopóki nie odczuwa żadnego szkodliwego wpływu na swoje zdrowie.

Jak bardzo szkodliwy jest dla naszego organizmu cukier?

W małych ilościach cukier nie jest dla nas groźny. Zagrożenie pojawia się dopiero wtedy, gdy zaczynamy jeść dużo produktów, które zawierają olbrzymie ilości cukru. Takie coś może wywołać różne choroby serca, a także sporą nadwagę, która sama w sobie jest już bardzo groźna. Problemy mogą pojawić się też z naszymi pieniędzmi – słodkie produkty często są drogie, przez co będziemy musieli wydawać dużą ilość pieniędzy na nie gdy się od nich uzależnimy.

Ile cukru dziennie możemy zjeść?

Nie ma uniwersalnej wartości – powinniśmy po prostu cukru spożyć jak najmniej. Każdy posiada własne limity, ważne jest to żeby zachować umiar i nie jeść codziennie wielu słodkich przekąsek. Oczywiście nie należy też się zbytnio ograniczać – słodycze są po to by je jeść, ale należy robić to rozsądnie.

Podsumowanie

Cukier, w dużych ilościach potrafi być dla nas szkodliwy, jednak jeśli umiemy zachować umiar i rozsądnie jemy rzeczy zawierające cukier, nie przesadzając i nie obżerając się do pełna to cukier dla naszego organizmu ani trochę nie będzie szkodliwy.

Czekoladki firmowe – z pewnością ci posmakują

czekoladki firmowe

Każdy z nas ma inne poczucie smaku. Jedni lubią czekoladę z nadzieniem, inni nie. Bardziej gorzkie, słodkie, słone, kwaśne. Często ciężko trafić z wyborem smaku dla drugiej osoby. Wtedy dobrym wyborem są czekoladki firmowe, te znane i popularne, których smak każdy lubi. Gdy wybierzemy też taki rodzaj czekoladek, który w jednym pudełku oferuje wiele smaków, jesteśmy bezpieczni. Na pewno każdy znajdzie coś, co mu smakuje. Dodatkowym atutem tego typu słodyczy jest to, że znane firmy tych produktów mają już wyrobioną markę, dzięki czemu nikt nie ma wątpliwości co do ich jakości.

Czekoladki firmowe i ich atuty

Oprócz tego, że czekoladki firmowe oferują wiele smaków, z których chociaż jeden przypadnie nam do gustu, mają one wiele innych pozytywnych cech. Pierwszą z nich są opakowania. Zazwyczaj tego typu czekoladki mają ładne, kolorowe opakowania, oferowane są też w wielu wersjach. Stąd możemy znaleźć czekoladki na różnego rodzaju oficjalne i uroczyste okazje oraz takie, które mają mniej odświętne opakowania i nadają się na codzienne delektowanie słodyczami. Również zakres cenowy zachęca do kupna. Firmy oferują ceny za czekoladki firmowe na każdą kieszeń. Właściwie prawie każdy szary obywatel może sobie na nie pozwolić, a przy tym nie traci on na smaku lub wyglądzie kupowanego produktu. Ma także do wyboru mniejsze i większe opakowania, różne walory smakowe od tych zwykłych po ekskluzywne.

Uniwersalne prezenty

czekoladki firmowe ze sklepu

Często na prezent wybieramy kupno słodyczy, różnego rodzaju bombonierek, czekolad i innych pudełek z pralinkami. Jest to bardzo popularny sposób obdarowania drugiej osoby. W tym wypadku dobrym wyborem jest kupno czekoladek popularnej firmy. Osoba obdarowywana na pewno doceni otrzymanie prezentu ze źródła, które jest znane i chwalone. Kupując w prezencie czekoladki, zwróćmy uwagę na opakowanie. Jeżeli jest ono eleganckie, świecące i schludne, nie musimy kupować dodatkowej torebki na prezent lub ozdobnego papieru. Natomiast gdy opakowanie nie prezentuje się zbyt dobrze, dobrym wyborem będzie ozdobienie go w jakiś sposób. Jednak, jak by to nie wyglądało, liczy się smak słodkiej, rozpływającej się w ustach czekolady.

491922171_3c48fb463e_m
Czekoladki dla gości weselnych – tradycja czy miły gest?

Jeśli kiedykolwiek byłeś na czyimś ślubie, to zdajesz sobie sprawę, że bardzo rzadko wychodzisz stamtąd z pustymi rękami. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego goście weselni są tak bardzo dobrze traktowani? Skąd pochodzi ta tradycja? Jak dużą rolę odgrywają czekoladki dla gości weselnych ? Trochę historii może pomóc gościom oraz młodej parze zrozumieć tą tradycję przekazywaną od wieków.

491922171_3c48fb463e_m

Tradycje ślubne

Najstarsze tradycje, sięgają XVI wieku. Wtedy młoda para, dawała swoim gościom weselnym wstążki koloru białego lub różowego, jako symbol reprezentowania ich więzi miłości oraz zabawy. Również arystokraci Włoscy, gdy wysyłali swoich gości weselnych do domów, obdarowywali ich małym prezentem – bombonierką czekoladową. Odbywało się to nie tylko na ślubach, lecz również na urodzinach lub innych uroczystych okazjach. Bombonierki te to było opakowanie wykonane z porcelany, kryształu lub metalu, zaś w środku znajdowały się przysmaki z cukrem, dzięki czemu zachęcało to do przyjścia na ślub i wesele. Ślub był uważany jako szczęśliwa okazja – para młoda przekazując prezent, przekazywała oraz życzyła im zdrowia oraz powodzenia. W większości przypadków, te szczęśliwe prezenty składały się z migdałów w czekoladzie – symbolizując dar płodności, zdrowia, bogactwa oraz długowieczności. Przemysł słodkości, rozwinął się gdy cukiernicy, zaczęli tworzyć migdały kandyzowane zanurzając je w cukrze lub innej słodkiej powłoce. Tradycja ta, nadal jest podtrzymywana, przy użyciu jaskrawych odmian migdałów.

Czy czekoladki dla gości weselnych są wzorem dla prezentów w innych krajach?

Tak. Wiele krajów stworzyło sobie zwyczaj różnorakich prezentów, darowanych z okazji różnych świąt. Oczywiście, wybór zależy od kaprysu pary młodej, lecz w niektórych krajach sytuacja wygląda tak:

8758156188_34a217ee47_m

Na włoskim weselu, goście mogą spodziewać się czekoladek lub migdałów w czekoladzie
Na hiszpańskim weselu, goście otrzymują drobne upominki; mężczyźni często cygara, zaś kobiety bukiet kwiatów, lub butelkę wina.
W Rosji prezenty składają się z malutkich zdjęć młodej pary lub małych świec.
Polscy goście, otrzymują kilka różnych ciast.
W Indiach w ramach podziękowania za udział w weselu, goście dostają ręcznie rzeźbione figurki słoni – symbolizujących szczęście.

16193100539_bea836124a_m

Podsumowanie

Każdy prezent jest miłą pamiątką dla gościa. Zwłaszcza jeżeli chodzi o czekoladę. Jej historia udowadnia nam, jak wielkie ma ona znaczenie w tradycji, zaś podtrzymywanie tradycji jest bardzo ważnym aspektem kulturowym.

spierdman
Ciasto spiderman

Spiderman to ulubiony bohater Twojego dziecka? Jakie jest idealne ciasto na dzień dziecka? Myślę że to z podobizną ulubionego bohatera będzie najlepszym rozwiązaniem! Dzisiaj przedstawię Wam przepis i sposób na pyszne i zjawiskowe ciasto o nadzieniu z wanilii, bitej śmietany i truskawek! Dodam, że taki sam efekt można uzyskać poprzez zastosowanie twarzy supermana, a zamiast sieci można użyć budynków!

Podłoże ciasta

spiderman8Przygotowałam dwa podłoża, drożdżowe z ekstraktem z wanilii, o średnicy mniej więcej 20 centymetrów.

Gdy już upiekłam i ochłodziłam podłoża, wyrównałam je przy użyciu noża. Nałożyłam na dolną warstwę ubitą śmietanę i truskawki, a dookoła udekorowałam niebieskim lukrem tworząc przy okazji coraz wyższą blokadę zapobiegającą wypływaniu śmietany.

 

 

 

spiderman6

 

 

 

 

spiderman7

 

 

 

 

 

 

Poprawki zewnętrzne lukru

Po tym włożyłam całą konstrukcje do lodówki, aby ją ostudzić. Po tym, nałożyłam ostatnią warstwę ciasta, oraz pokryłam całość niebieskim lukrem, ostrożnie otaczając całe ciasto. Uważaj aby wierzch był równo położony. Ponieważ po wystygnięciu wszelkie nierówności będą bardzo widoczne. Bardzo przydatna, w takich sytuacjach jest szpachelka kulinarna, lecz jeżeli jej nie masz to użyj do tego noża zanurzonego wcześniej we wrzącej wodzie – przejedź nim całą wierzchnią warstwę. spiderman4

spiderman5

 

 

 

 

 

 

Twarz i sieć.

Położyłam paski, z brązowego lukru, imitującego sieć, oraz kontury twarzy superbohatera, używając tego szablonu. Wypełniłam wnętrze, czerwonym lukrem i rękawem. Bądź uważna, bo gdy zrobisz błąd, bardzo ciężko będzie go poprawić.

spiderman3

2cb235b392445940c2a104698b07d624

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efekt końcowy:
spiderman2

 

 

 

 

 

Postacie inne niż Spiderman.

Jak już wspomniałam, używając tych samych kroków, możecie stworzyć ciasto z innym bohaterem, a zamiast używania truskawek możecie użyć pokrojonych brzoskwiń, czereśni lub wiśni – przy tych ostatnich radzę uważać, ponieważ nadmiar owoców może spowodować, że ciasto będzie zbyt kwaśne a przez to niesmaczne. Idealnym połączeniem przy tworzeniu innych postaci, może być twarz batmana, na brązowym tle, a jako tło można wykorzystać budynki z oknami, koloru żółtego. Jeżeli nie chcesz aby na torcie był Spiderman, użyj innych postaci. Fajne są również postacie Walta Disneya – np. Kaczor Donald lub Centuś – w tle tego drugiego użyj symbolów dolara – $.

cocoa-728207_960_720
Historia czekolady

Znaczenie i historia czekolady

Historia czekolady odegrała bardzo ważną rolę w życiu ludzi. Uprawa i używanie kakaa rozpoczęło się dość wcześnie i rozlegle na terenie Mezoameryki, skąd pochodzą nasiona kakaowca, oraz pierwsze drzewa.  Po zapyleniu drzewa, jego nasiona tworzą zwisające skrytki dla owoców kakaowca. Wygląda to bardzo podobnie do fasoli. Chociaż ziarna czekolady są gorzkie  to na szczególną uwagę zasługują alkaloidy w których się znajdują – niektórzy historycy uważają że były one fermentowane i używane do pędzenia alkoholu.

Rola kakaa

Cacao-pod-k4636-14Choć naukowcy nie zgadzają się wzajemnie na temat kultury Mezoameryki dotyczącej drzewa kakaowca to korzystanie ze sfermentowanej fasoli w napoju udowadnia, kakao odegrało dużą rolę w Ameryce.. Naukowcy byli w stanie potwierdzić jego obecność w naczyniach znalezionych na tamtejszych terenach poprzez ocenę śladu chemicznego wykrywalnego w znalezionych naczyniach. Takie naczynia zostały znalezione w wykopaliskach datowanych na wczesno kształtujący okres. Dla przykładu, jeden taki statek a raczej jego wrak został odkryty przy wybrzeżu Zatoki Veracruz, dzięki czemu wiadomo, że Olmecy rozpoczęli uprawę kakaowca dla celów spożywczych około 1750 lat pne. Olmecy używali owoców kakaowca do rytuałów religijnych lub jako napój leczniczy, nie używano go do celów osobistych. Pozostaje niewiele dowodów na to, jak napój został przetworzony. Udowadnia to że historia czekolady ma duże znaczenie.

Imperium Azteków

kakao

Przez 1400 roku Imperium Azteków przejęło sporą część Mezoameryki. Nie byli w stanie hodować kakowców, ale zostali zmuszeni, aby go importować. Wszystkie obszary, które zostały podbite przez Azteków,na których rosły kakaowce musieli opłacać podatkiem – Aztekowie nazwali go także żołdem. Nasiona kakaowca stały się walutą. Hiszpańscy konkwistadorzy ustalili wartość kakaowca zwracając uwagę na przykład, że za 100 ziaren można kupić kajak wypełniony świeżą wodą lub dwie kury. Aztekowie mieli Boga kakao, którego nazwali Quetzalcoatl, wierzyli oni, że został on skazany przez innych bogów do dzielenia się czekoladą z ludźmi. W przeciwieństwie do Majów z Yucatan, Aztekowie pili czekoladę na zimno. Była ona używana do różnych celów – jako afrodyzjak lub jako uczta dla mężczyzn po bankietach, a także zawarta była w racjach dla azteckich żołnierzy.