Dekorowanie tortów

tort

Czym dekorować torty?

Zamiast polewą lub lukrem torty można pokrywać białkami ubitymi z cukrem, bitą śmietaną, galaretką z żelatyny lub z przesmażonych z cukrem owoców. Można też posmarować wierch i boki tortu tą samą masą maślaną, którą tort jest przełożony. Na tort można położyć warstwę marcepanu grubości 4-5 mm. Polewy, lukry i inne rodzaje warstw pokrywających torty posypuje się tartą czekoladą, posiekanymi orzechami, migdałami lub cukrem. Potem dekoruje się bitą śmietaną, kremem, świeżymi lub kandyzowanymi owocami, orzechami, migdałami lub ornamentami z karmelu, czekolady, marcepanu itp.

Z rozgrzanej czekolady można przygotować różne dekoracje do tortów, ciast i deserów, np. czekoladowe listki: opłukane i osuszone listki roślin posmarować płynną czekoladą, a gdy zastygnie, odkleić listek o czekolady. Na 20 listków trzeba 100 g czekolady. Skomplikowane formy dekoracyjne najlepiej wyciskać na pergamin z narysowanym ornamentem i nakładać je na tort, gdy ostygną.

Dekorowanie tortów masą wyciskaną z rękawa cukierniczego

Dekorowanie ciast i tortów za pomocą rękawa cukierniczego wymaga pewnej wprawy i właściwego przygotowanie masy. Masa powinna być sztywna i po wyszprycowaniu musi zachować nadany jej kształt. Rzadszej masy używa się jedynie do robienia cienkich linii. Należy wtedy zakryć palcem otwór rękawa cukierniczego w trakcie napełniania go masą i odjąć palec dopiero w momencie rozpoczęcia dekorowania tortu. Przed dekorowaniem tortu dobrze jest zrobić próbę i wyszprycować ornament na kawałku papieru pergaminowego. Masę należy po próbie przełożyć do rękawa, a wypróbowanym ornamentem ozdobić tort. Różne wzory dekoracji można uzyskać stosując różne końcówki szprycy. Po każdym użyciu trzeba uprać i wygotować.

Wiórki czekoladowe

Do dekoracji tortów można przygotować wiórki czekoladowe. Czekoladę rozgrzaną na parze wylewa się cienką warstwą na marmurowy blat, a gdy zastygnie skrobie się cienkie wiórki metalową szpachelką.

Podsumowując, dekorowanie tortów to dość prosta sprawa tylko trzeba dojść do wprawy. Istnieje mnóstwo sposobów dekoracji ciast, którymi oczywiście możemy się wzorować. Dekorowanie sprawia, że ciasta wyglądają o wiele bardziej apetycznie i nadają odpowiedniego wyglądu.

  • Teodor

    Bardzo lubię dekorować torty polewą czekoladową i tworzyć wzory na wierzchu przy użyciu wykałaczki. Trochę pracy i zaangażowania a efekty są wspaniałe.