Chciałabyś lub chciałabyś zjeść coś słodkiego, a najlepiej jakieś ciastko? Ale wiesz że z reguły są one nie zdrowe? Nie martw się, dam ci kilka rad jak rozwiązać ten problem.
Bez lukru i kruszonki
Jeśli często zdarza ci się przygotowywać ciasta w domu, warto zrezygnować z pokrywania ich powierzchni kruszonką lub polewania wysokokalorycznym lukrem. Już od jakiegoś czasu mam okazję sięgnąć po pyszne owoce sezonowe i nie tylko. Możemy nimi udekorować wierzch wypieku lub przygotować z nich zdrowy koktajl, który będzie doskonałym dodatkiem do naszego niedzielnego deseru.
Mąka z orzechów
Jest bardzo wartościowym dodatkiem do ciast i innych deserów. Charakteryzuje się przede wszystkim swoim intensywnie orzechowym aromatem. Jest bogata w błonnik, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, kobalt i lecytynę. Zawiera witaminę A i witaminy z grupy B. Pamiętajmy, że orzechy wzbogacają naszą dietę w zdrowe tłuszcze nienasycone. Poza tym zawierają również znaczne ilości błonnika, a także wpływają pozytywnie na naszą codzienną pamięć oraz koncentrację.
Lekki jogurt
Nasze wypieki możemy odchudzić, zastępując gęstą i kaloryczną śmietanę, jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym. W ten o to sposób ciasto pozostanie wilgotne w środku i będzie mogło zachować swój delikatny mleczny zapach. Dodatkowo pozbędziemy się prawie 80% tuczących i niezdrowych tłuszczów nasyconych.
Gryka
Mąka pszenna spożywana w nadmiarze może przyczynić się do poważnej otyłości. Zdrowiej będzie skorzystać z mąki gryczanej. Dodana do naszych wypieków nada im delikatnie ciemną barwę.
Ciasto marchekowe
Niektórzy nazywają je ciastem fitness, a to ze względu na to, że jedyny słodki składnik jaki można w nim znaleźć, to tylko 2 łyżki miodu. Często piecze się je bez używania mąki. Wbrew pozorom smakuje bardzo dobrze jak na swoją małą dawkę słodkości.
Stewia zamiast cukru
Stewia jest naturalnym słodzikiem i stanowi zdrową alternatywę dla cukru. Poza tym jest o wiele słodsza niż cukier rafinowany czy na przykład miód. Oznacza to, że do przyrządzenia deseru potrzebować będziemy niewielkiej ilości tego też produktu.
Nie da się tego tak zrobić – jest to przecież niemozliwe.
Słodkie jest pyszne – bez podstawnie! A jezeli możemy coś zjeśc jeszcze zdrowego przy tym, to możemy połaczyc pyszne z pozytecznym.
Nawet sprytne te sposoby zastąpienia cukru. Ale jednak koniec końców żaden z nich nie zastąpi w pełni normalnego cukru.